Interview met Janny van Braak
Tuinarchitect geinterviewd voor het blad het blad Groei & Bloei, uitgave van de KMTP
– Directe link naar het complete interview op droomtuinen.nl – uit: jaartal onbekend
Waarom koos je voor het ontwerpen van tuinen als beroep?
Al jaren heb ik een grote passie voor tuinen en tuinieren. Ik vind het ook leuk om mensen er enthousiast voor te maken. Daarom ben ik in 1991 met het ontwerpen van tuinen begonnen. Ik ben ook cursussen gaan geven, nadat ik een uitvoerig cursusboek had gemaakt. De eerste cursus was voor de afdeling Veenendaal van de KMTP/Groei & Bloei, waarbij ik enige jaren betrokken was als bestuurslid. Het ontwerpen van tuinen is goed te combineren met een gezin.
Welke opleiding heb je gehad?
In 1988 heb ik een tweejarige studie Tuinarchitectuur gedaan en in 1990 de opleiding Medewerker Groenvoorziening. Beide opleidingen heb ik afgesloten met een examen (best pittig!) en een erkend diploma.
Ben je lid van een beroepsvereniging en welke tarieven en voorwaarden hanteer je?
Nee, ik ben geen lid van een beroepsvereniging. Enkele jaren geleden heb ik me laten voorlichten door de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur (NVTL). Er was toen een overgangsregeling waardoor ontwerpers met minimaal zeven jaar ervaring examen konden doen om de titel tuinarchitect te mogen voeren. Ik heb het examen uiteindelijk niet gedaan. Door me niet aan te sluiten, ben ik namelijk vrij in het bepalen van tarieven en kan ik met mijn werk ook minder draagkrachtigen bereiken. Per opdracht stel ik een prijs vast, afhankelijk van de afmetingen van de tuin, speciale wensen, afstand en dergelijke. De prijs ligt meestal tussen € 100,- en € 800,-. Voorwaarden heb ik niet, ze zijn nog niet nodig gebleken.
Hoe blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen op je vakgebied?
Ik lees tuintijdschriften zoals Groei & Bloei en veel boeken. Verder bezoek ik beurzen en heb veel contact met hoveniers en tuincentra in mijn omgeving. Door de cursussen die ik geef over het ontwerpen van tuinen, snoeien en dergelijke krijg ik ook veel informatie “uit het veld”. Als nieuw medium is daar Internet bijgekomen, waar steeds meer informatie over tuinen te vinden is. Zelf heb ik ook enkele domeinen (www.tuinen.nl, www.droomtuinen.nl, www.tuintips.info). Hierop kan ik mijn passie voor tuinen kwijt.
Hoe ga je te werk bij een eerste (vrijblijvende) afspraak?
Wanneer ik door een potentiële opdrachtgever ben benaderd (dat kan ook een hovenier zijn), bezoek ik de tuineigenaar. Tijdens dit oriënterende gesprek licht ik mijn manier van werken toe en laat enkele voorbeelden zien. Nadat de wensen zijn doorgesproken en de tuin is opgemeten, schat ik de kosten in. Zijn we het daarover eens, dan maak ik een schetsontwerp. Zoveel mogelijk wensen zijn daarin verwezenlijkt. We nemen dit uitvoerig door en na goedkeuring ga ik bet ontwerp uitwerken.
Wat zijn de stappen in een ontwerpproces?
Het oriënterende gesprek voeren we doorgaans ter plaatse, zodat ik direct alle benodigde informatie kan verzamelen.
We maken afspraken over de prijs en de oplevering van het schetsontwerp. Ik laat een documentatiepakket achter, zodat de opdrachtgever zich kan verdiepen in de soorten beplanting. Om het schetsontwerp door te spreken komt de opdrachtgever bij mij. We bepalen tevens de beplantingskeus. Ik maak bet tuinontwerp dan af; dat wil zeggen ik maak een beplantingsplan, matenplan en overzichtstekening, inclusief beplantingslijst met uitvoerige gegevens (namen, aantallen e.d.). Dit alles spreken we nogmaals door en met de documentatie kan de aanleg óf worden uitbesteed óf in eigen beheer worden uitgevoerd.
Copyright interview:
Directe link naar het complete interview op droomtuinen.nl – uit: jaartal onbekend