parken in Amsterdam:
Frederik Hendrikplantsoen
Dit park ligt langs de Nassaukade ter hoogte van de Kostverlorenstraat en het Marnixplein.
Westerpark
Het Westerpark ligt aan het begin van de Haarlemmerweg bij het Nassauplein en de Haarlemmerpoort, langs de Haarlemmertrekvaart. Het oude Westerpark in engelse lansschapsstijl (1869), het Cultuurpark Westergasfabriek (2003) en het eeuwenoude polderlandschap nabij begraafplaats Sint Barbara vormen samen Groengebied Westerpark.
Zeeburg
Flevopark
Het Flevopark is niet zomaar een stadspark. Door zijn unieke ligging aan de rand van de stad en aan het water van het Nieuwe Diep komen er planten en dieren voor die je in een geisoleerd liggend stadspark als het Vondelpark of Oosterpark niet snel zult tegenkomen.
Diemerpark
De Diemerzeedijk loopt van Amsterdam tot voorbij Muiden. De dijk van klei is in de dertiende eeuw aangelegd om het land tegen de Zuiderzee te beschermen. Met de aanleg van het Merwedekanaal -nu het Amsterdam-Rijnkanaal- in 1892 kwam de Diemerzeedijk tamelijk geïsoleerd te liggen.
Zuideramstel
Amstelpark
Het Amstelpark is dagelijks geopend van 8.00 uur tot een half uur vóór zonsondergang. Het park wordt ingeklemd door de Europaboulevard en de Amstel. De hoofdingang van het park is gelegen aan de Europaboulevard tegenover de A.J. Ernststraat. Andere in- en uitgangen zijn te vinden een stuk zuidelijker aan de Europa-boulevard, bij De Borcht en bij de Ringweg (zuid) aan de Amstel.
Amsterdamse Bos
Een bos vijf meter onder de zeespiegel! Wij kijken er niet meer van op maar voor buitenlanders is dit ongeloofwaardig. Toch was er waar nu het Amsterdamse Bos ligt ooit een meer en later een polder.
Beatrixpark
Het Beatrixpark ligt in de Prinses Irenebuurt nabij de RAI. Het is 24 uur per dag geopend. Het park is een van de oudste moderne stadsparken van Amsterdam.
Ecolint
Het Ecolint, dat als een natuurvriendelijke groene streep door onder meer het stadsdeel Zuideramstel trekt, is bijna gereed. Het Ecolint verbindt belangrijke groengebieden, die voorheen vrij geïsoleerd lagen, met elkaar. Die gebieden liggen tussen het Nieuwe Meer bij het Amsterdamse Bos aan de westkant en het Nieuwe Diep bij het IJ-meer aan de oostkant. Dat Ecolint, tien kilometer lang, loopt via ‘t Kleine Loopveld in Buitenveldert, de Amstel, de Weespertrekvaart en de Oosterbegraafplaats naar het Nieuwe Diep.
Gijsbrecht van Aemstelpark
Het Gijsbrecht van Aemstelpark loopt parallel aan de Van Nijenrodeweg en wordt begrensd door de Europaboulevard en de Amstelveense weg. Het is 24 uur per dag geopend.
Martin Luther Kingpark
Het oudste deel van dit park, toen nog Amstelpark, is in 1936 gereedgekomen. Rond 1950 de rest.
Zuidoost
Bijlmerpark
Midden in de Bijlmermeer ligt het Bijlmerpark (1970, 32 ha) langs de Flierbosdreef en de Gooise weg. De Karspeldreef deelt het park in tweeën en het zuidelijk deel ervan staat in verbinding met het Centraal park Gaasperdam.
Centraal park Gaasperdam
Dit park ligt langs de Langbroekdreef en de Meerkerkdreef, tussen de woonwijken Holendrecht en Nellestein. Het sluit in het noorden aan op het Bijlmerpark en aan de oostkant (Nellestein) op het Gaasperpark.
Bijlmerweide
Langs de Provinciale weg en de Weespertrekvaart, ter hoogte van de woongebieden Kantershof en Geerdinkhof in de Bijlmermeer ligt de Bijlmerweide. Het park heeft een open karakter met ruimtelijke verbindingen naar de Weespertrekvaart, de Provinciale weg en het landschap daarachter.
Groengebied Amstelland
Het landelijk gebied tussen Amstelveen en het Amsterdam- Rijnkanaal is het groengebied Amstelland. Een groot deel van het gebied is in gebruik voor de landbouw.
Recreatiegebied Gaasperzoom
Fiets-, wandel – en ruiterpaden zijn er volop in de Gaasperzoom. In het gebied zijn ook ligweiden en picknickplaatsen.
Meer informatie op: amsterdam.nl
Parken algemeen:
natuurmonumenten.nl natuurgebieden Noord Holland
Natuurmonumenten beschermt en beheert 90.000 hectare verdeeld over 330 natuurgebieden. In deze natuurgebieden organiseert Natuurmonumenten het hele jaar honderden activiteiten.
|